BayiHealthKesihatan

TIDUR LAMBAT BOLEH GANGGU PERKEMBANGAN OTAK ANAK. ADA TIPS UNTUK BUAT ANAK TIDUR AWAL.

0

Seringkali kita dengar ibu bapa merungut anak tidur lambat. Mereka kata anak tidur awal adalah perkara paling mustahil yang boleh dibuat jika berkaitan anak mereka.

Tidur dan perkembangan otak anak amat berkait rapat, sedangkan kita sendiri yang dewasa ini pun jika tidak cukup tidur, berantakan jadinya hari berikutnya, apatah lagi jika anak yang memang dibiasakan dengan tidur lambat.

Tidur awal penting untuk perkembangan otak anak

Pengaruh TV, permainan computer, internet dan gajet bukan sahaja memberi kesan pada kurangnya pergaulan dengan rakan sebaya dan kurang beriadah di waktu siang malah turut mengganggu waktu tidur anak-anak kerana asyik menghadapnya sehingga lewat malam.

Pendedahan yang lama kepada skrin kadangkala mengganggu otak anak untuk tidur pada sebelah malamnya.

Ramai ibu bapa membiarkan sahaja keadaan ini berlarutan dan akibatnya rutin tidur mereka tidak teratur, susah untuk tidur awal dan berdepan masalah bangun pagi sehingga ada yang tidak sempat ke sekolah.

Terpaksa ponteng.. Ibu bapa yang pula risau bila fikirkan anak ditinggalkan di rumah keseorangan.

Tidur awal penting untuk tumbesaran baik

Kanak-kanak perlu tidur yang cukup dan teratur untuk proses tumbesaran, kecergasan badan dan perkembangan minda.

Bila tidak cukup tidur, ia akan memberi kesan psikologi seperti mudah berasa letih, cepat naik angin, kurang aktif dan kurang fokus.

Tips buat anak tidur awal

#1. Selaraskan waktu

Latih anak tidur ikut waktu. Sebagai contoh, jika anda mahu dia tidur pukul 9 malam, jadikannya sebagai rutin. Jangan pula pukul 9 malam anda bawa dia keluar makan dan sebagainya.

Badan kita ini ibarat jam juga, biasanya dia akan ikut waktu biasa apa yang kita buat. Jadi set badan anak anda supaya boleh tidur pada waktu yang ditetapkan.

Pastikan mereka konsisten dengan waktu tersebut. Apabila mereka terlajak waktu, automatik mereka akan terasa mengantuk dan masuk ke bilik tanpa paksaan.

#2. Elak minum kafein

Kanak-kanak memang tak sepatutnya minum kafein pun. Jadi elakkan mereka minum kafein yang boleh menyebabkan anak aktif. Sebaiknya, galak mereka minum air suam pada waktu malam atau susu suam.

#3. Banyakkan aktiviti pada waktu siang

Penuhi waktu siang anak dengan pelbagai aktiviti. Jadi apabila malam, mereka cepat berasa letih dan tidur awal.

#4. Elak tidur petang

Tidur sekejap pada waktu tengah hari boleh kerana kanak-kanak yang bersekolah pagi biasanya akan penat dan tertidur. Tapi elakkan hingga petang supaya mereka mudah tidur malam.

#5. Tutup perkara yang melekakan

Apa juga yang boleh menyebabkan anak anda terleka sehingga terabai waktu tidur, perlu ditutup.

#6. Gelapakan bilik awal

Cipta suasana suram dalam bilik. Biar mereka terbiasa dengan suasana itu untuk tidur, jadi otak mereka akan automatik set supaya perlu tidur jika keadaan begitu.

Cipta suasana bilik yang merangsang tidur mereka seperti bau wangi dan menenangkan. Bilik yang kemas dan teratur selain suasana selesa.

#7. Buat jadual, beri reward jika patuhi waktu tidur

Siapa saja yang tidak suka dapat reward kan? Tak salah jika anda reward anak jika mereka patuhi waktu tidur dan tidur awal.

Buat jadual dan ajar mereka lihat jam, waktu mana yang mereka perlu tidur. Jika mereka patuhi jadual itu, bolehlah reward mereka.

#8. Tegas

Kadang-kadang, ibu bapa perlu mengguna kuasa veto untuk memerintah anak supaya tidur awal. Tapi, perlu diingat, ia untuk kebaikan anak kita sendiri. Mahukah anda melihat anak lesu dan murung sepanjang perjalanan ke sekolah? Atau anda ingin melihat anak yang cergas setiap pagi?

Jadi tegaslah ketika suruh anak tidur. Anda boleh lakukannya kerana ia untuk kebaikan mereka juga.

Comments

Comments are closed.

More in Bayi

You may also like