BayiHealthIbu Hamil

BAYI MENGALAMI MASALAH KUNING? JIKA BILIRUBIN TINGGI, AKAN MEROSAKKAN OTAK.

0

Jika ibu baru sahaja melahirkan anak, ada besar kemungkinan mengalami kuning bayi atau Neonatal Jaundice. Keadaan ini adalah normal terjadi ketika si kecil anda memiliki kadar bilirubin yang tinggi.

Supaya ibu ayah tidak panik, ketahui fakta-fakta penting mengenai bilirubin. Bayi kuning sebenarnya merupakan suatu keadaan yang kerap kali menyerang bayi sihat sehingga 60 peratus.

Dalam hal ini, ibu ayah perlu sentiasa memantau keadaan bayi. Jika kuning semakin kelihatan dan bayi mengalami demam lebih 37.8 darjah celsius, sebaiknya segera mendapatkan pemeriksaan doktor.

Fakta Bilirubin yang menyebabkan masalah kuning bayi

Bilirubin adalah pigmen berwarna kuning yang hadir dalam darah atau kotoran manusia. Bagi mengetahui kadar bilirubin di dalam tubuh, perlu melalui ujian dengan pengambilan sampel darah.

Bukan itu sahaja, bilirubin diproses oleh tubuh ketika protein hemoglobin di dalam sel darah merah yang sudah berusia mula mengalami kerosakan. Namun ia adalah wajar terjadi bagi menggalakan pertumbuhan sel darah baharu.

Kegagalan hati dalam memproses bilirubin akan mengakibatkannya menjadi terlalu tinggi, gangguan pencernaan atau keradangan. Keadaan ini sekaligus mendorong kulit dan bahagian mata mulai kelihatan kekuningan yang dikenali sebagai jaundice.

#1. Bayi kuning selepas lahir disebabkan oleh bilirubin tinggi

Hati bayi baru lahir tidak dapat untuk memproses kadar bilirubin dengan baik dan berisiko masalah kuning bayi kerana faktor berikut :

  • Bayi pramatang lahir sebelum usia kandungan 37 minggu.
  • Tidak memperoleh susu ibu atau formula mencukupi.
  • Bayi dengan golongan darah berlainan dengan ibu.

Selain bilirubin, penyebab terjadinya jaundice tinggi adalah kerana jangkitan, ketidakcukupan enzim dan sel darah merah tidak normal.

Sebahagian besar kes, jaundice akan sembuh dengan sendirinya seiring dengan perkembangan hati bayi. Biasanya kuning pada bayi akan hilang lebih kurang dua hingga tiga minggu.

Sebahagian besar kes, jaundice akan sembuh dengan sendirinya seiring dengan perkembangan hati bayi. Biasanya kuning pada bayi akan hilang lebih kurang dua hingga tiga minggu.

Namun jika bilirubin terlalu tinggi, ia berpotensi mengakibatkan masalah pendengaran, cerebral palsy dan kerosakan otak.

#2. Kadar normal bilirubin pada bayi

Bayi yang baru lahir akan melalui ujian yang disebut sebagai neonatal screening. Ia adalah salah satu kaedah untuk mengetahui kadar bilirubin pada bayi.

Nilai yang dianggap normal bagi bayi baru lahir adalah di bawah 5mg/dL. Bagi kes jaundice serius, elakkan membiarkannya terlalu lama kerana boleh menyebabkan Kernikterus iaitu kerosakan pada otak.

Berikut kadar bilirubin yang sesuai dengan usia bayi :

  • Lebih dari 10mg/dL pada bayi berusia kurang 10 hari
  • Lebih 15mg/dL pada bayi berusia 1-2 hari
  • Pada bayi usia 2-3 hari, lebih 18mg/dL
  • Pada usia lebih 3 hari, lebih dari 20mg/dL

Bagi menurunkannya, bayi mungkin perlu melalui fototerapi, transfusi immunoglobulin dan penggantian darah.

#3. Kenaikan bilirubin tidak hanya berlaku pada bayi, malah orang dewasa juga berisiko

Tidak hanya menyerang golongan bayi, kenaikan bilirubin ini turut boleh terjadi pada orang dewasa. Kadar bilirubin normal pada orang dewasa adalah sekitar 0.2 hingga 1.2mg/dL.

Sekiranya peningkatan bilirubin lebih dari 2mg/dL, ia berkemungkinan petanda bahawa seseorang berdepan serangan penyakit tertentu.

Jumlah bilirubin yang meningkat boleh terjadi kerana gangguan hati, penyakit pada hempedu, kerosakan sel darah merah dan kesan sampingan dari pengambilan ubat.

Oleh hal demikian, jangan panik sekiranya si manja anda berdepan masalah kuning. Ia adalah sesuatu yang boleh diubati sekiranya ibu ayah mengikuti nasihat doktor dan mengamalkan pemakanan sihat.

Penjagaan diri ibu selepas pantang adalah amat penting dan amat mempengaruhi perkembangan kesihatan bayi. Hal ini kerana sistem imunisasi bayi perlu dibina seawal mungkin agar si manja bebas dari sebarang jenis serangan penyakit berbahaya.

Jika pelbagai cara sudah diambil, namun bayi tidak menunjukkan sebarang tanda pengurangan, jangan berlengah untuk ke hospital berdekatan bagi membolehkan bayi mendapat pemerhatian rapi daripada petugas kesihatan.

Justeru, ibu ayah perlu saling bekerjasama melalui waktu ini agar masalah kuning bayi segera dapat diatasi.

Kami di Poliklinik Az-Zaara ada menyediakan perkhidmatan Neonatal Jaundice. Terus buat dan keputusan akan dapat selepas 10 minit sahaja.

Semoga bayi anda dalam keadaan sihat dan ceria.

Comments

Comments are closed.

More in Bayi

You may also like