Kesihatan

TIPS UNTUK BAWA BAYI BARU LAHIR KELUAR JALAN-JALAN.

0

Pasangan yang baru bergelar ibu bapa pasti tidak sabar untuk membawa cahaya mata keluar berjalan-jalan buat pertama kali. Para ibu pastinya teruja untuk menyiapkan si comel dengan pakaian baru atau memakai sedondon dengan mereka.

Namun begitu, bolehkah bayi terutamanya yang baru dilahirkan dibawa berjalan? Ditambah pula dengan situasi Covid-19 yang semakin membimbangkan, adakah keadaan selamat sekiranya si manja berada di luar rumah?

Ikuti perkongsian oleh Hello Doktor seperti di bawah. Lima tips ini ‘wajib’ diketahui oleh ibu bapa sebelum membawa bayi mereka keluar melihat dunia.

Paling penting, ketahui lokasi berbahaya yang patut dielakkan kerana merupakan pusat kuman utama sekaligus berbahaya buat bayi.

Selamat ke bayi baru lahir dibawa berjalan?

Untuk memutuskan bila masa yang sesuai untuk bawa bayi keluar di tempat awam atau berjalan-jalan untuk kali pertama pastinya boleh mendatangkan kerunsingan pada ibu bapa.

Kebimbangan utama adalah mengenai tahap sistem imun si manja yang masih belum berkembang sepenuhnya. Pastinya menyukarkan bayi untuk melawan penyakit atau jangkitan.

Adakah perlu untuk menunggu sehingga tempoh waktu tertentu sebelum bayi baru lahir dibawa keluar berjalan?

Sebenarnya tiada keperluan untuk menunggu sehingga tempoh tertentu sebelum membawa bayi keluar.

Sekiranya ada yang mengatakan anda perlu menunggu sekurang-kurangnya sebulan, ia salah sama sekali.

Tiada tempoh tertentu untuk bawa bayi keluar

Hakikatnya, jika bayi anda sihat, mendapatkan udara segar pastinya 1 pilihan yang baik untuk ibu dan bayi, jika anda mengambil langkah berjaga-jaga.

Menurut kebanyakan pakar dan profesional kesihatan pediatrik, bayi baru lahir boleh dibawa ke tempat awam atau keluar selagi ibu bapa mengikuti beberapa langkah keselamatan asas.

Tidak perlu menunggu sehingga 6 minggu atau 2 bulan. Bawa bayi keluar, khususnya bersantai di taman sangat sesuai untuk ibu bapa dan si manja.

Cahaya matahari dan udara segar boleh memberikan manfaat kesihatan seperti pendedahan vitamin D, menjadikan tahap emosi dan tenaga lebih baik.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, doktor mungkin akan menyarankan untuk tidak membawa bayi keluar.

Keadaan tersebut melibatkan bayi kelahiran pramatang atau mempunyai keadaan kesihatan yang menjejaskan sistem imun mereka.

Tip bawa bayi baru lahir keluar

Untuk memastikan bayi baru lahir anda sihat dan selamat, penting untuk anda berwaspada dengan persekitaran dan individu yang akan ditemui ketika keluar di tempat awam.

Tugasan penting tersebut perlu dilakukan untuk selama beberapa minggu dan bulan bagi mengurangkan risiko terdedah kepada penyakit sewaktu bawa bayi keluar.

Jika anda sudah bersedia untuk membawa si manja berjalan, berikut beberapa tip mudah boleh anda amalkan:

1. Hadkan pendedahan cahaya matahari

Sememangnya matahari dapat memberikan vitamin D yang sangat diperlukan oleh badan terutamanya bayi yang baru dilahirkan.

Pun begitu, bayi lebih terdedah untuk mengalami selaran matahari, jika terdedah secara berlebihan.

Sebaiknya hadkan pendedahan kepada sinar UV secara langsung untuk tempoh 15 minit sahaja.

Untuk lebih kepastian, berbincanglah dengan doktor bagi menentukan jumlah cahaya matahari yang selamat untuk si manja.

2. Elakkan sentuhan dan ciuman

Ini tip penting yang perlu diikuti jika anda mahu membawa bayi baru lahir keluar berjalan-jalan.

Anda harus sentiasa berwaspada dan berhati-hati dengan individu sekeliling kerana anda tidak dapat mengetahui keadaan kesihatan seseorang.

Jadi idea paling baik adalah untuk menjauhkan sebarang sentuhan tangan dan wajah kanak-kanak mahupun individu yang tidak dikenali daripada memegang atau mencium bayi anda.

Dengan ahli keluarga sendiri juga anda harus memilih dan tidak membenarkan mereka yang sakit untuk memegang si manja.

Tetapi dinasihatkan untuk anda melakukan dengan cara yang berhemah. Elakkan daripada menimbulkan perselisihan faham.

3. Selektif tentang lokasi

Bukan semua tempat sesuai untuk bawa bayi berjalan, ingat ya wahai mommies.

Tempat seperti sekolah, pejabat doktor, hospital, pusat jagaan harian, kapal terbang mahupun sebarang pengangkutan awam lain adalah tempat yang dikenali sebagai ‘pusat kuman yang utama’. Jadi, sebaiknya, elakkan!

Tetapi jika keadaan memerlukan anda membawa bayi baru lahir ke tempat disebutkan di atas, sentiasa pastikan si manja berada dalam dakapan atau diletakkan dalam carrier mahupun kereta sorong.

Pastikan anda sentiasa membasuh tangan selepas menyentuh sebarang permukaan atau barangan mahupun tangan individu lain sebelum memegang si manja.

4. Keadaan cuaca

Perhatikan juga keadaan cuaca. Jika anda mahu bawa bayi keluar bersiar di taman, elakkan daripada memakaikan pakaian yang berlebihan kepada si comel.

Biasanya ibu bapa serta datuk dan nenek percaya bayi sentiasa mahu dibaluti selimut. Hakikatnya ia bergantung kepada cuaca.

Jika tidak ia mungkin membuatkan bayi berasa panas dan tidak selesa. Cuma sediakan selimut sebagai langkah persediaan.

5. Sediakan kelengkapan

Untuk membawa bayi baru lahir berjalan-jalan, walaupun sekadar bersiar di taman kawasan perumahan, anda tetap perlu menyediakan kelengkapan si manja.

Pakaian salin, lampin bersih, kain napkin, pelindung penyusuan dan tisu basah antara barangan yang harus sentiasa ada semasa keluar.

Jika anda berasa segan untuk menyusukan bayi di tempat awam, mungkin anda boleh mencari tempat yang lebih selesa untuk melakukan penyusuan.

Comments

Comments are closed.

More in Kesihatan

You may also like