HealthKesihatan

SEBAB DAN PUNCA ECZEMA

0

Baby saya kena Eczema Dr, nak buat macam mana ni?
.
APA ITU ECZEMA ?
.
Eczema (Atopic Dermatitis) ialah keadaan yang mana kulit menjadi radang dengan symptoms ruam merah, gatal, kulit kering dan merekah.
.
Tempat yang biasa terjadi pada bayi adalah pada pipi dan dagu, leher, pelipat siku dan lutut dan juga belakang telinga. Juga boleh berlaku pada badan.
.
Ianya adalah penyakit keturunan dan biasanya baby/ahli keluarga lain akan ada asthma atau allergy rhinitis, orang melayu panggil resdung.
.
Eczema boleh menjadi teruk dan menjadi kurang pada masa-masa tertentu. Ini boleh disebabkan oleh faktor-faktor seperti terdedah kepada bahan yang allergy ataupun kulit menjadi kering.
.
Allergy boleh datang dari persekitaran seperti bahan kimia dalam asap rokok, dari makanan seperti telur atau protein-protein lain, dari pakaian bayi atau tempat tidur dan tempat permainan mereka.
.
Jadi bagaimana nak merawat eczema?


.
“Dah p jumpa specialist kt Private Hospital bayar beribu-ribu pun xbaik jugak.”
.
Memang betul, sebab sehingga sekarang tiada ubat untuk merawat eczema. Dan tidak ada rawatan alternatif/tradisional yang benar-benar terbukti dapat merawat eczema.
.
Eczema akan berkurang secara sendiri apabila baby meningkat usia remaja dan dewasa. Begitu juga dengan penyakit allergy-allergy lain seperti asthma.
.
So mcm mana nak buat?
.
Rawatan hanya diberikan untuk merawat symptoms semasa eczema menjadi teruk. Selepas itu menjadi tanggungajawab ibubapa/penjaga untuk memastikan eczema tidak menjadi teruk semula dengan mejaga persekitaran dan mengawasi pemakanan bayi tersebut.
.
Rawatan yang boleh diberikan adalah berbentuk cream dan ubat antihistamine untuk mengurangkan gatal.
.
Bagi eczema yang ringan, tidak perlu untuk memberikan cream steroid kepada bayi terutama kepada bayi kecil kurang darisetahun. Contoh cream tanpa steroid yang sesuai untuk eczema adalah seperti Ezzera.
.

Dipercayai memulihkan penyakit ekzema


PoliklinikAz-Zaara
Taman Dato Ahmad Razali Ampang
03-42663686
atau whatsapp
»» https://wa.me/601152300300
»» https://wa.me/601152300300
»» https://wa.me/601152300300
.
Jom join channel Telegram kami untuk mendapat info tentang kesihatan dan offer setiap minggu
»» https://t.me/poliklinikazzaara
»» https://t.me/poliklinikazzaara
»» https://t.me/poliklinikazzaara
.
Follow kami di Instagram juga !
https://www.instagram.com/poliklinik_azzaara/
https://www.instagram.com/poliklinik_azzaara/
https://www.instagram.com/poliklinik_azzaara/

Comments

Comments are closed.

More in Health

You may also like