HealthKesihatan

KESAN MINUM AIR BERKARBONAT SELEPAS BERSENAM

0

MENJAGA tubuh supaya tetap terhidrasi itu sangat penting, apatah lagi kalau baru sahaja selesai bersenam. Biasanya, kita pasti akan mencari minuman segar dan dingin untuk menghilangkan dahaga.

Tidak kurang juga yang gemarkan minuman bergula atau berkarbonat bagi meningkatkan kembali gula dan tenaga dalam badan.

Sebaik-baiknya hindari minuman ini sebelum dan selepas bersenam. Ini kerana ia mengandungi gula yang dapat diserap dengan lebih cepat oleh tubuh.

Meskipun kedengaran cukup ideal pada yang ingin melakukan senaman berat, tetapi ia sebenarnya boleh membuatkan kadar gula dalam darah anda melonjak dengan cepat.

Ini kerana selepas meneguk air berkarbonat, tubuh akan menggunakan keseluruhan gula itu untuk menggantikan tenaga yang hilang selepas bersenam.

Hasilnya, gula dalam darah yang meningkat akan kembali turun dengan drastik. Alasan untuk mendapatkan tenaga, alih-alih membuatkan tubuh bertambah lesu dan lebih cepat haus.

Tujuan bersenam juga sudah tentu untuk membakar kalori dengan lebih banyak namun pengambilan minuman ini, kalori dalam tubuh akan kembali bertambah sehingga berat badan tidak turun.

Berita baiknya, minuman bekarbonat selepas bersenam disarankan untuk situasi tertentu misalnya bagi atlet triathlon yang memerlukan ketahanan yang panjang.

Minuman ini dapat membantu meningkatkan tenaga sehingga berlipat kali ganda. Kandungan gula dan kafein dalam minuman bersoda dapat menambah tenaga bagi mengatasi keletihan dengan lebih cepat.

Tapi sebaik-baiknya, minumlah air putih sebelum dan selepas bersenam kerana ia akan membuatkan tubuh kita terhidrasi tanpa menurunkan paras gula dalam badan.

Semoga bermanfaat
Kalau nak book appointment untuk scan baby, boleh book di Whatsapp je. Tekan je link dibawah.
»» https://wa.me/601152300300

Kalau tak keberatan, follow la page Facebook dan Channel Telegram kami
»» https://www.facebook.com/groups/1197129963726044
»» https://www.facebook.com/Poliklinik-Az-Zaara-232010721457981

»» https://t.me/poliklinikazzaara

Comments

Comments are closed.

More in Health

You may also like