Covid-19Ibu HamilKesihatan

BERPANTANG SENDIRI KETIKA PKP AGAK MENCABAR, IBU PERLU TAHU CARA BETUL URUSKAN DIRI

0

Sudah semestinya agak mencabar melalui proses sebelum dan selepas kelahiran cahaya mata pada musim Perintah Kawalan Pergerakan ini, kan? Anda pula terpaksa belajar cara berpantang sendiri tanpa bantuan sama ada ibu, mentua atau mengubah bidan.

Mungkin bagi sesetengah ibu yang sedang menjalani pantang akan mengeluh sudah hari ke-20 berpantang, namun tidak berkesempatan untuk mengurut lagi.

CARA BERPANTANG SENDIRI KETIKA MUSIM COVID-19

Menurut perkongsian dari seorang ibu, dia mengakui bahawa tempoh berpantang yang dilalui oleh setiap ibu ketika musim PKP ini pastinya membuatkan anda berasa sedikit terbeban.

Dari tempoh ingin melakukan check-up kehamilan, bersalin, berpantang dan check up bayi sudah cukup menguji kesabaran semasa Perintah Kawalan Pergerakan.

Selepas bersalin tidak dibenarkan pulang ke kampung. Jika mahu upah bidan, pastinya anda dan pasangan berasa risau akan risiko jangkitan serta keselamatan diri.

Bukan itu sahaja, ibu-ibu turut berhadapan perasaan kurang selesa juga sekiranya orang luar menjaga anda semasa berpantang. Namun, para ibu boleh mengikuti beberapa tips berkaitan cara berpantang sendiri di rumah dengan betul iaitu:

#1. Kuatkan mental

Perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah sentiasa kuatkan mental. Jika memiliki seorang anak, mungkin keadaan masih terkawal kerana anda boleh jaga bergilir dengan suami.

Namun, jika mempunyai anak-anak yang masih kecil mungkin menyebabkan anda dilanda kepenatan dan sedikit tertekan. Kebiasaannya bayi baru lahir akan tidur pada waktu siang dan berjaga pada malam hari.

Tak cukup dengan tu, mesti si manja anda menangis kerana ingin sentiasa berdukung.

Jika berhadapan situasi ini, anda perlu memujuk hati untuk bersabar. Jika bayi tidur, ibu perlu ikut tidur sekali. Kerja rumah yang ringan mungkin anda boleh lakukan, jangan lepaskan tangan sepenuhnya kepada suami pula.

#2. Bijak mengawal emosi

Sebarang masalah yang datang, anda perlu berhadapan dengannya dengan tenang. Elakkan berasa tertekan dan sentiasa mengeluh.

Seperti sedia maklum, hormon wanita sering berubah ketika mengandung dan selepas bersalin. Oleh itu, anda perlu sentiasa mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan memasang alunan zikir didalam rumah untuk mengelakkan sebarang gangguan luar.

#3. Meluahkan perasaan terhadap pasangan

Ibu yang baru pertama kali melalui tempoh berpantang mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengn keadaan untuk merawat luka bersalin dan dalam masa yang sama perlu menjaga bayi.

Sekiranya anda berasa ada yang tidak kena atau memerlukan bantuan, luahkan sahaja kepada sesiapa yang berdekatan seperti pasangan, ibu, rakan atau ahli keluarga. Hal ini amat membantu anda berasa sedikit lega dan tidak berasa keseorangan.

#4. Meminta pertolongan suami

Tidak semua perkara boleh dilakukan oleh kudrat wanita. Justeru anda perlu meminta bantuan pasangan jika benar-benar tidak mampu untuk menguruskan sesuatu perkara.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu faham bahawa suami juga perlu menjaga makan dan minum, memasak atau membelikan makanan. Jadi, tugas ibu pula perlu belajar sendiri mandikan serta menguruskan anak kecil.

#5. Mengamalkan pemakanan yang sihat

Close-up of pretty girl eating fresh vegetable salad

Proses merawat semula luka bersalin serta mengembalikan kesihatan tubuh badan perlu bermula dengan menjaga pemakanan ketika berpantang.

Elakkan mengambil makanan yang berangin, gatal, sejuk atau tajam jika anda ptidak ingin merana pada kemudian hari. Untuk setiap pagi selepas Subuh, pastikan anda sudah siap mandi dan mengambil sarapan pagi dengan biskut kering dan air horlicks.

Manakal, makan tengah hari atau malam pula perlu mengambil nasi putih dan makan banyak lauk serta halia. Ikan bilis juga penting bagi menambah darah. Pastikan juga anda mengambil air suam untuk kekalkan proses hidrasi tubuh.

#6. Lakukan beberapa amalan berpantang di rumah

Antara amalan yang anda boleh lakukan di rumah adalah mandi herba, bertungku, berpilis, berparam dan memakai bengkung. Setiap pagi lakukan amalan bertengku sekurang-kurangnya satu jam dan sentiasa memakai stoking.

Manakal rutin setiap petang pula, anda perlu mandi sebelum jam 7 malam dengan air panas untuk mengekalkan kesegaran tubuh.

Memandangkan tempoh PKP ini masih dilanjutkan, anda boleh menangguhkan dahulu sesi berurut sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penularan Covid-19 ini.

Comments

Comments are closed.

More in Covid-19

You may also like