Ibu Hamil

BENARKAH SELALU SAKIT PINGGANG TANDA HAMIL? INI PENYEBABNYA..

0

Bagi wanita yang pertama kali bakal bergelar ibu, anda mungkin tak dapat kenal keadaan yang menunjukkan tanda-tanda awal kehamilan. Kebiasaannya ramai mengakui bahawa kerap sakit kepala, mudah rasa penat atau sakit pinggang tanda hamil.

Anda mungkin pernah alami dalam tempoh haid. Sakit belakang ketika mengandung berlaku apabila pelvis memenuhi tulang belakang pada sendi sacroiliac. Badan juga menghasilkan hormon relaxin bagi membolehkan ligamen di kawasan pelvis berehat.

Ketika rahim semakin mengembang, dua otot selari (abdominalis rektum) berjalan dari tulang rusuk ke tulang kemaluan akan terpisah di lapisan tengah. Keadaan ini akan memburukkan rasa sakit kawasan punggung.

Antara punca sakit belakang dan sakit pinggang tanda hamil ialah:

1- BIOMEKANIK

Ia merujuk kepada cara tubuh wanita hamil bagi menahan diri (postur) dan bergerak (sendi) yang menjadi penyebab utama sakit belakang ketika mengandung.

Ketika bayi semakin membesar, pusat tubuh ibu akan sedikit ke hadapan dan tekanan akan lebih tertumpu pada bahagian punggung bawah.

Bukan itu sahaja, sakit belakang biomekanik semasa mengandung turut melibatkan tulang, sendi, otot, ligamen dan kadang-kadang saraf.

2- PERUBAHAN HORMON


Semasa trimester pertama kehamilan, tahap progesteron dalam tubuh ibu-ibu akan meningkat, membantu melonggarkan dan mengendurkan ligamen serta tisu akan meregang.

Apabila memasuki trimester kedua, otak akan memberi isyarat untuk melepaskan hormon lain seperti relaxin. Ia membantu ligamen antara otot pelvis ibu mengandung untuk membuka lebih ruang untuk memudahkan bayi dilahirkan.

3- TEKANAN


Tekanan yang diterima oleh badan dapat meningkatkan rasa sakit otot sehingga menjejaskan aktiviti seharian. Setiap wanita perlu bijak menguruskan emosi dan tekanan agar sentiasa dapat duduk dengan selesa sepanjang tempoh kehamilan.

Anda boleh melakukan yoga, meditasi, tidur yang cukup dan mendapatkan sokongan daripada pasangan atau rakan-rakan terdekat.

Comments

Comments are closed.

More in Ibu Hamil

You may also like