Covid-19HealthVaksin

VAKSIN UNTUK KANAK-KANAK TIDAK HALAL, PENYEBAB AUTISME DAN MEMBERI KESAN SAMPINGAN?

0

MITOS ATAU FAKTA?

Vaksin adalah penting dalam pencegahan penyakit radang paru-paru, demam campak, polio dan pelbagai penyakit lain.

Di Malaysia, bilangan ibu bapa yang enggan memberikan vaksin kepada anak-anak mereka semakin meningkat. Ini adalah kerana banyak MITOS vaksin yang palsu dan ia tidak terbukti. Ibu bapa ini dikenali sebagai ANTI VAX.

MITOS seperti vaksin menyebabkan autisme, sesetengah vaksin adalah tidak halal dan beberapa lagi yang akan dibincangkan dibawah.

📌 MITOS VAKSIN MMR ( Measles, Mumps dan Rubella ) menyebabkan autisme.
– Ini adalah disebabkan oleh penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 1988 yang telah ditarik balik dan nama penyelidikan telah dicemari. Akhbar itu menyebabkan wabak demam campak di UK meningkat dan mengakibatkan kematian beberapa orang kanak-kanak.

📌 MITOS VAKSIN TIDAK HALAL
– Halal adalah satu isu besar di Malaysia dengan orang mengharamkan penubuhan tertentu kerana status halal mereka. Sesetengah vaksin seperti polio, rotavirus dan cacar air dianggap mengandungi babi (enzim babi).

Pengeluaran awal vaksin polio oral mengandungi enzim babi yang sangat terhad dan selepas pencairan dengan cecair lain, kepekatan enzim tersebut telah berkurangan dengan ketara. Semua vaksin yang digunakan di Malaysia oleh Kementerian Kesihatan tidak mempunyai kontroversi halal.

📌 MITOS VAKSIN MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN DAN KADANG KALA KEMATIAN
– Kesan sampingan seperti demam ringan dan sakit sendi boleh muncul dalam sesetengah kanak-kanak. Vaksin jarang menyebabkan kematian. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memantau reaksi vaksin melalui kesan sampingan selepas imunisasi (AEFI) dan setakat ini, TIDAK ADA KES KEMATIAN YANG DISEBABKAN OLEH VAKSIN.

📌 MITOS SISTEM IMUN SEORANG KANAK-KANAK TIDAK BOLEH MENGENDALIKAN VAKSIN
– Anak anda terdedah kepada pelbagai antigen setiap hari dan memberikan anak anda 2 dos vaksin yang berbeza tidak membebankan sistem imun mereka.

Sebaik saja dilahirkan, sistem imun mereka bersedia untuk bertindak balas terhadap antigen dalam persekitaran mereka, ini menunjukkan bahawa sistem imun manusia adalah sangat kuat. CDC (Pusat Kawalan Penyakit) menyebut bahawa beberapa vaksin sekali gus adalah selamat dan terdapat banyak kelebihan memberianak beberapa vaksin anda sekaligus.

Ini adalah tanggungjawab kita untuk melengkapkan jadual vaksinasi anak kita dengan sewajarnya agar vaksin tersebut berkesan. Saya harap kita semua dapat berusaha ke arah negara yang lebih sihat dan vaksinlah anak anda hari ini.

Semoga Bermanfaat.

Comments

Comments are closed.

More in Covid-19

You may also like